Na čem si pochutnáte na Kapverdách

Voňavá, křehká, zdravá a chutná kapverdská kuchyně je plná jídel, která během dovolené určitě musíte ochutnat. V receptech dominuje kreolská gastronomie kombinovaná s portugalskými a brazilskými vlivy. Hlavními surovinami jsou ryby a plody moře, doplňované zejména luštěninami, kukuřicí a sladkými bramborami.

Vyberte si hlavní chod kapverdského oběda

Jako předkrm si můžete dopřát polévku (canjas), vařenou v mnoha variantách (langustová, kuřecí apod.). Za typický národní pokrm je všeobecně považována cachupa. Je to zajímavě kořeněná směs fazolí, kukuřice, zelí, brambor a vepřového masa nebo ryb, připravovaná najednou v jednom hrnci.

Kapverdy-Take-na-Kapverdach-jsou-alkoholicke-napoje-oblibene.jpg

Dalšími tradičními jídly jsou například smažené krokety z ryb a brambor croquetes de peixe či směs kořeněné klobásy, brambor a zeleniny feijoada. Zkuste ochutnat ještě:

  • Mix darů moře prato de mariscos,
  • slavnostní xerém z mleté kukuřice,
  • tchassinu z kozího masa,
  • rybí vývar caldo de peixe.

Alkohol na Kapverdských ostrovech

K populárním moučníkům patří kozí sýr politý medem a dochucený pyré z tropického ovoce či místní lahodný karamelový puding. Velké oblibě se těší banánové placky filhoses de banana a sladké brambory vařené ve vodě s pomerančovou kůrou.

Alkoholovému lístku vévodí pivo (Strela, Cleps, Sagres), víno, třtinová pálenka grogue a přehršle typických španělsko-portugalských míchaných koktejlů. Z nealkoholických nápojů jednoznačně vedou rozmanité džusy z tropického ovoce, nechybí ani čaj a káva.