Marocká kuchařka a její největší lahůdky

Marocká kuchyně přináší vskutku rozmanité gastronomické zážitky. Mísí se v ní tradiční berberské vlivy s arabským kořením a francouzskou kulinářskou vyspělostí. Její základ tvoří obiloviny, rýže a zelenina, kombinované zejména se skopovým a drůbežím masem.

Ovoce-jako-mandarinky-patri-k-zakladum-jidelnicku-Marocanu.jpg

Národní pokrmy Maroka

Minimálně jedno ze dvou národních marockých jídel velmi dobře znáte a nejspíše už jste ho i jedli. Seznamte se s kuskusem a s tajinem.

  • Kuskus: krupice kořeněná šafránem, smíchaná se zeleninou a většinou skopovým masem.
  • Tajine (tažín): skvěle dochucená směs rýže, zeleniny a rozmanitého masa, připravovaná v jediném velkém hrnci.

K dalším vynikajícím a pro Evropana exotickým specialitám patří například bastila (v těstě zapékané maso s vajíčkem, houbami a hrozinkami), m´hencha (zeleninový závitek plněný mandlemi), poulet (grilované kuře nadívané olivami, kuskusem a rozinkami) či harira (hustá polévka z luštěnin, rýže a masa).

Marocké zákusky

Na své si v Maroku přijdou zejména milovníci sladkého, zdejší dezerty jsou věhlasné. Nezapomeňte ochutnat především kab l-ghazi (rohlíčky plněné marcipánem), jus avoccat (rozmixované avokádo s cukrem a jogurtem), pastillu (vrstvené listové těsto, prokládané mandlovým pyré) nebo rozličné varianty tureckého medu a dezertů z čerstvého tropického ovoce.

Nápoje v Maroku

Nápojům tady vévodí všudypřítomný velmi sladký mátový čaj (šáj), anýzový čaj a přehršle ovocných džusů a koktejlů, mezi nimiž vede lahodná šťáva z čerstvě vymačkaných marockých pomerančů. Velké popularitě se těší též káva (kahua), připravovaná v džezvách na turecký způsob.

Maroko a alkohol

Pravověrní muslimové mají pití alkoholických nápojů zakázané, nicméně v turistických oblastech není problém je zakoupit – v obchodech i lepších restauracích. Díky francouzským kolonistům se v Maroku pěstuje víno a vaří se tady dokonce i pivo.