Mexická kuchyně je víc než tequila, chilli a fazole

Řekne-li se kukuřice, fazole a chilli papričky, je jasné, že se hovoří o mexické gastronomii. Oblibu po celém světě si získala rozmanitostí svých chutí, barev, koření i přísad. Formovalo ji vzájemné historické ovlivnění domorodých kulinářských tradic a evropských prvků. O výjimečnosti mexické kuchyně svědčí i její zařazení na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Jidlo-barbacoa-carnitas-kureci-tacos.jpg

Typická mexická jídla

Tortilly

Typické mexické tortillové placky se připravují z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Využívají se k přípravě dalších pokrmů, jako jsou tacos, burrito, quesadilla apod.

Pico de gallo

Omáčka v podobě salátu se vyrábí z čerstvých, nadrobno nakrájených rajčat, zelených chilli papriček, cibule, koriandrové natě, avokáda a citronové šťávy.

Guacamole

Známá a velmi oblíbená mexická omáčka, kterou tvoří avokádo, cibule, česnek a najemno nakrájená rajčata. Dochucená může být papričkou jalapeňo a koriandrovou natí.

Tamales

Tamales se dělají ze speciálně připraveného kukuřičného těsta. Kukuřičné zrno se namočí, uvaří ve vápenaté vodě, oloupe, vymyje a umele. Vzniklé těsto se suší a poté plní zeleninovou nebo masovou náplní a zapéká zabalené v kukuřičném či banánovém listu. Podává se s tradiční omáčkou mole.

Chimichanga

Jedná se o druh burrita z pšeničné tortillové placky, ze které se vytvoří taštička naplněná fazolemi, rýží, různými druhy mas a sýrem. Fritovaná taštička se podává s různými druhy omáček.

Jidlo-Pozole-s-mote-corn-stew.jpg

Oblíbené mexické nápoje

Atole

Rozvařená kukuřičná hmota se promíchá s vodou a ochutí solí či obohatí ovocnou příchutí.

Horká čokoláda

Horkou čokoládu Mexičané ochucují medem, vanilkou, pálivým chilli a novým kořením.

Tequila

Pití tequily je v Mexiku opravdovým obřadem. Ochucuje se na mnoho způsobů.