1. Fischer.cz
  2. Thajsko
  3. Kuchyně a restaurace

Thajská kuchyně

Thajská jídla Thajská jídla

Synonymem pro thajskou kuchyni je jednoduchost. Většina pokrmů se připravuje obdivuhodně krátkou dobu. Zelenina, maso i koření si tak ponechají veškeré vitamíny a lahodnou chuť. Základem pokrmů je silně rozpálený palmový nebo sójový olej.

Do pánve wok se poté postupně přidává koření, voda a zbytek přísad. Zeleninu a drobně nakrájené maso Thajci smaží nebo silně vaří jen několik minut. Další nepostradatelnou pochutinou je chilli. Používá se v jakékoliv podobě a úplně do všeho. V Thajsku se pěstuje několik set druhů chilli. Jeho výhodou je, že na rozdíl od ostatních paprik nezničí chuť pokrmu.

Polévka Tom Yam

Klasická pikantní, kyselá polévka. Skvělou kombinaci zde tvoří krevety, citronová tráva, zelenina, houby a samozřejmě zázvor. Polévky jsou v Thajsku velmi oblíbené, většinou se podávají jako hlavní jídlo s rýží. Polévku Tom Yam můžete ochutnat také ve variantě s drůbežím masem, vepřovým masem nebo s chobotničkami.

Rýže - tradiční pokrm

Základní potravinou v thajské kuchyni je samozřejmě rýže. Když se zde lidé svolávají ke stolu, říkají "je čas jíst rýži". Narazit můžete na několik druhů rýže. 

Jasmínová rýže

Prvotřídní dlouhozrnná rýže pocházející ze středního až jižního Thajska. Rýže není parfémovaná po jasmínu, má spíše ořechově jemnou chuť.

Černá klihovitá rýže

Tato rýže se pro své výrazné ořechové aroma používá na přípravu sladkých pokrmů. Kombinuje se nejčastěji s medem a kokosovým mlékem.

Klihovitá rýže

Tento druh pochází ze středního až severovýchodního Thajska. Rýže je velmi lepkavá a hojně používaná.

Thajské pití

V Thajsku jsou velmi oblíbené nápoje z mixovaného ovoce a vody. Tradiční je džus z cukrové třtiny nebo čerstvě lisovaná šťáva z pomerančů. Pokud patříte mezi milovníky čaje, můžete si zde vybrat z čaje černého indického i zeleného čínského.

V Thajsku je k dostání pivo značek Singha, Chang, Leo, Tiger i Heineken. Oblíbené jsou lihoviny jako rýžová whisky míchaná s minerálkou nebo colou, podávaná s ledem a limetkovou šťávou. Podobným, ale levnějším nápojem je tzv. bílý likér.

Lihoviny obecně nejsou v Thajsku drahé, za co si ale připlatíte, jsou vína. Z nealkoholických nápojů jsou skvělé čaje z thajské produkce, a to ovocné i léčivé. Nejlepší výběr budete mít například na Koh Samui v obchodních centrech Big C a Central Festival.

Kde se najíst?

v Thajsku je celá řada levnějších i luxusních restaurací, zejména ve velkých městech a turistických centrech. Na ulicích vždy seženete něco menšího jen tak do ruky. Výběr je obrovský a možností nepřeberně.